Hygieniatuotteet tukkivat jätevesipumppuja

Pääkaupunkiseudulla vedetään pytystä alas muutakin kuin vessapaperia ja sitä itseään. Korona-aika on nostanut ongelman esiin uudessa mittakaavassa. Keväällä HSY:n pumppaamotukosten määrä lähti nousuun ja kasvoi nopeasti viisinkertaiseksi. Tämä näkyy HSY:n alueen vesihuollon tavallisten huoltotoimenpiteiden viivästymisenä, kun työvoimaa on jouduttu sitomaan tukosten aukaisuun. Pumpputukokset on avattava nopeasti, jotta vältytään jäteveden ylivuodoilta ympäristöön.

– Käytännössä jätevedenpumppaamojen ennakkohuoltotyöt jäävät odottamaan, eli näihin kuuluu erilaiset jätevesipumppujen huoltotoimenpiteet öljyjen vaihdosta osien kuluneisuuden tarkistuksiin ja säätöihin, HSY:n vesihuollon yksikön päällikkö Petteri Jokinen kuvailee.

Näkyvimmät ongelman aiheuttajat ovat hygieniatuotteet, jotka tukkivat jätevesipumppuja. Keväästä alkaen viemäriin on päätynyt mm. puhdistuspyyhkeitä, jotka ovat tarrautuneet jätevesipumppujen juoksupyöriin ja aiheuttaneet pumppaamotukoksia. Puuvilla- tai muovituotteet eivät hajoa viemäriin päätyessään. Vessapaperia lukuun ottamatta muut paperilaadut eivät myöskään sovellu viemäriin, sillä ne eivät hajoa matkalla jätevedenpuhdistamolle. Jos roskiin yhdistyy viemärissä rasvaa ja öljyisiä marinadeja, roskista muodostuu pahimmillaan isoja möykkyjä.

– Ennen oli yleisesti tapana vetää ruoantähteet alas pöntöstä. Nykyisin suuri osa asukkaista toimii jo siinä asiassa oikein ja laittaa ne pytyn sijaan biojätteeseen. Viemärietiketistä on kuitenkin edelleen myös epätietoisuutta. Edelleen meillä jätevedenpuhdistamolla vieraileville ryhmille voi tulla yllätyksenä, että mm. käsipaperit, vanut ja ruoantähteet todella aiheuttavat haittaa viemärissä, kertoo HSY:n ympäristöasiantuntija Heini Snellman.

Vesitalouden uutiskirjeMarraskuu 202030.11.2020