Ideahaku Raki2-hankkeille käynnistyy
Ympäristöministeriön Ravinteiden kierrätyksen edistämistä ja Saaristomeren tilan parantamista koskevan ohjelman (Raki) toinen vaihe on käynnistynyt osana pääministeri Sipilän hallituksen ”Kiertotalouden läpimurto, vesistöt kuntoon” -kärkihanketta.
Kärkihankkeen tavoitteena on hyödyntää kiertotalouden mahdollisuuksia myös Itämeren hyvän ekologisen tilan edistämiseksi ja ravinteiden kierrätyksen tehostamiseksi. Yhtenä toimenpiteenä on Raki-ohjelman toinen vaihe vuosina 2016–2019 eli niin sanottu Raki2.
Raki-ohjelman tavoitteena on, että ravinteita – erityisesti fosforia ja typpeä – vuotaa merkittävästi nykyistä vähemmän ympäristöön ja edelleen Itämereen.
Ympäristöministeriö käynnistää Raki-ohjelman toisen vaiheen järjestämällä ideahaun seuraavista teemoista:
- Vesiin päätyneiden ravinteiden sieppausta ja poistamista sekä hyötykäyttöön palauttamista käsittelevien menetelmien jalkauttaminen käytäntöön
- Kierrätysravinnepohjaisten lannoitevalmisteiden kehittäminen ja käyttökokeilut
- Yhdyskuntien jätevesikäsittelyprosessien tehostaminen, erityisesti ravinteiden talteenoton ja hyötykäytön näkökulmasta
- Kuormituksen vähennystoimien ja uusien menetelmien peltolohkokohtainen kohdentaminen ja kokeilu
- Veneilyn jätehuoltojärjestelmien huollon ja ylläpidon kehittäminen, ml. ravinteiden hyötykäyttö
Tällä hakukierroksella painotetaan laajoja vaikuttavia hankkeita, joissa tehdään yhteistyötä loppukäyttäjän kanssa. Hankkeiden valinnassa painotetaan lisäksi muutakin laaja-alaista yhteistyötä ja laadukasta viestintää osana hanketta. Tavoitteena on, että hankkeet tähtäävät vaikuttaviin, konkreettisiin vesiensuojelutoimenpiteisiin ja tehokkaaseen ravinnekierrätykseen. Pelkkiä tutkimushankkeita ei ohjelmasta rahoiteta.
Hakuun osallistutaan enintään kahden sivun hanke-esittelyllä, johon liitetään mukaan hakijan referenssit. Toteuttamiskelpoisimmat ja parhaiten hanketeemoja edistävät ideat valitaan jatkohakuun.
Lisätietoa hakumenettelystä ja Raki2-ohjelmasta: ym.fi/ravinteidenkierratys
Vesitalouden uutiskirjeMaaliskuu 201631.3.2016