Itämerellä epätavallisen vähän jäätä

Itämerellä on ollut tänä talvena jäitä epätavallisen vähän. Laajimmillaan jääpeite on kuluvana jäätalvena ollut 23. tammikuuta, jolloin jää kattoi 53 000 km² kokoisen alueen.

Laajimmillaan jäät ovat tavallisesti helmikuun viimeisellä viikolla, jolloin jäätä esiintyy keskimäärin noin 170 000 km² alueella. Helmikuun lopulla jäätä on kuitenkin vain Perämerellä ja Suomenlahden pohjukassa, kun esimerkiksi vastaavaan aikaan viime vuonna jäätä oli kaksinkertaisella alueella tämänhetkiseen tilanteeseen verrattuna.

Ilmatieteen laitoksen jääasiantuntija Jouni Vainio arvioi, että jäitä on kuitenkin enemmän kuin toistaiseksi kaikkein leudoimpana jäätalvena vuonna 2008, jolloin laajimmillaan jäätä oli vain 49 000 km². ”Tällä hetkellä jäätalvi menisi tilastoissa toiseksi leudoimmaksi. Sääennusteissakaan ei näytä olevan tulossa niin kylmää jaksoja, että jään määrä lisääntyisi merkittävästi”, Vainio sanoo. Jääasiantuntija toppuutteleekin jäille menijöitä: ”Jäätä on sen verran heikosti merialueilla, että ellei tarkasti tiedä, missä liikkuu, niin on viisainta olla kokonaan menemättä merijäille.”

Viime talvena jäiden maksimilaajuus oli 100 000 km², niin myös viime talvena kaikkiaan jäätä oli vähänlaisesti. Ankaria talvia on viimeksi ollut vuosina 2003, 2010 ja 2011.

Jäänmurtajia on tarvittu tänä vuonna lähinnä Perämerellä. Tällä hetkellä Suomen puolella talvimerenkulkua auttaa kuitenkin kaksi suomalaisia ja kaksi ruotsalaista jäänmurtajaa. ”Välillä liikenne on jouduttu hetkeksi jopa keskeyttämään jäiden liikkeen takia. Tämä kuvaa hyvin sitä, että vähäjäinen talvi ei välttämättä ole helppo talvi, sillä jäiden liikkuminen on laivaliikenteen kannalta hankalaa”, Jouni Vainio toteaa.

Jääpalvelu seuraa Itämeren jäätilannetta jäätalven aikana päivittäin ja julkaisee keräämiensä tietojen perusteella jääkarttoja, jäätiedotteita ja jääennusteita talvimerenkulun tueksi. Varhaisimmillaan jäätiedotusten ja -karttojen tekeminen on voitu lopettaa 12.5.2008 ja 12.5.1983. Keskimäärin jäät katoavat Itämereltä toukokuun loppupuolella.

Vesitalouden uutiskirjeHelmikuu 201526.2.2015