Vapaaehtoiset pesäkinostajat palkittiin parhaasta luontoteosta

Saimaannorpan pesien turvaksi vapaaehtoisvoimin tehdylle lumikinostustyölle myönnettiin Paras luontoteko 2013–2014 -palkinto. Valinnan parhaasta luontoteosta teki Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton (IUCN) Suomen komitea.

Talvi 2014 oli Saimaalla poikkeuksellisen vähäluminen eikä norpan tarvitsemia lumikinoksia syntynyt. Kinospesä on norpan lisääntymiselle välttämätöntä. Suurin osa vapaaehtoisista kolaajista oli norpan kohtalosta huolestuneita paikallisia asukkaita, mökkiläisiä tai eri järjestöjen jäseniä.

Kinostus onnistui hienosti, ja vuoden 2014 kevään 64 kuutista 59 syntyi norppanaaraan apukinosten suojaan kaivamassa pesässä. Norpan pesäpoikasista selviää lumettomina talvina noin 50–70 prosenttia, kun apukinosten ansiosta yli 80 prosenttia jäi eloon. Toistasataa vapaaehtoista teki kahden viikon aikana yhteensä 169 työpäivää eli kahdeksan kuukauden työpanoksen. Kinoksia kolattiin 240.

Palkinnon myöntänyt IUCN on maailman suurin ja vanhin ympäristöjärjestö. Se etsii ratkaisuja ympäristö- ja kehityskysymyksiin yhdessä valtioiden, kansalaisjärjestöjen, YK:n alajärjestöjen, yritysten ja kuntien kanssa. Suomalaisia jäseniä ovat ympäristöministeriö, Suomen luonnonsuojeluliitto, Natur och Miljö, WWF Suomi, BirdLife Suomi ja Suomen riistakeskus.

Luonnonvarakeskus on yksi Saimaannorppa-LIFE-hankkeen kumppaneista. Metsähallituksen Etelä-Suomen luontopalveluiden vetämässä hankkeessa ovat lisäksi mukana Etelä-Savon ELY-keskus, Itä-Suomen yliopisto, Suomen luonnonsuojeluliitto, WWF Suomi, Suomen Vapaa-ajankalastajien keskusjärjestö sekä Turun yliopisto. Vuoden 2013 lopulla käynnistyneessä, viisivuotisessa hankkeessa edistetään saimaannorpan suojelua ja lajin suotuisan suojelutason saavuttamista monipuolisten toimenpiteiden avulla.

Vesitalouden uutiskirjeTammikuu 201528.1.2015