Siisti Biitsi -kampanja saavutti tavoitteensa
Pidä Saaristo Siistinä ry:n koordinoima Siisti Biitsi -kampanja on päättynyt. 12.5.–28.5. toteutetun kampanjan puitteissa siivottiin yli sata kohdetta noin 1300 talkoolaisen voimin ympäri Suomen rannikkoa ja Ahvenanmaata.
Siisti Biitsi -kampanjan tavoitteena oli siivota Suomen rannikon ja Ahvenanmaan rannat kesäkuntoon ja nostaa Itämeren roskaantuminen tärkeäksi puheenaiheeksi. Kampanjaan osallistui 110 talkoojärjestäjää ja yli 1300 talkoolaista.
–Saavutimme kampanjalle asettamamme tavoitteet kirkkaasti. Nyt ei voi muuta kun kiittää kaikkia mukana olleita talkoolaisia, järjestäjiä ja sponsoreitamme yhteisestä urakasta, iloitsee Pidä Saaristo Siistinä ry:n Siisti Biitsi -koordinaattori Jenny Gustafsson.
Kampanjassa oli mukana kohderantoja eri puolilta Suomen rannikkoa ja Ahvenanmaata. Pohjoisin talkooranta oli Kalajoella ja itäisin Haminan Ulko-Tammiossa. Vilkkaimmin siivottiin rantoja Helsingin ja Turun alueilla. Rantatyypit vaihtelivat luonnontilaisista rannoista urbaaneihin uimarantoihin.
–Yhteistä kaikille rannoille oli valitettavasti se, että niiltä kaikilta löytyi roskaa. Eniten siivottiin pois muovia, jota oli noin puolet kaikesta roskasta. Myös rannalle jätetyt tupakantumpit muodostavat merkittävän osuuden rantojemme roskasta, kokoaa Gustafsson talkoiden tuloksia.
Erityisen huolenaiheen muodostaa muoviroskan määrä.
–Tilanne on ikävä, sillä luontoon joutuessaan muovi ei häviä sieltä koskaan, vaan ajan mittaan hajoaa vain pienemmiksi palasiksi. On korkea aika pohtia, mitä roskaantumisongelmalle voidaan tehdä, sillä ongelma vaikuttaa todella olevan valtakunnallinen, hän jatkaa.
Siisti Biitsi -kampanjan ja talkoojärjestäjien roskaraportoinnin myötä saatiin lisävahvistusta viime helmikuussa julkaistun MARLIN-projektin loppuraportin tuloksille. MARLIN-projekti oli kaksivuotinen Itämeren rantojen roskaantumista kartoittanut projekti, jossa oli mukana Suomen lisäksi Ruotsi, Viro ja Latvia. Suomessa projektia koordinoi Pidä Saaristo Siistinä ry. Loppuraportin mukaan Suomen rannat olivat roskaisempia kuin muiden projektimaiden rannat, ja suurin osa rannoilta löytyneestä roskasta oli muovia.
–Roskaantuminen on ongelma, johon jokainen voi itse vaikuttaa omalla toiminnallaan. Siisti Biitsi -kampanja on osoitus siitä, että yhdessä voidaan saada paljon aikaan yhteisen lähiympäristön hyvinvoinnin puolesta, Gustafsson toteaa.
