Tulvat tummentavat jokivesiä - humuksen huuhtoutuminen kasvussa
Humusta huuhtoutuu vesistöihin yhä enemmän, selviää Suomen ympäristökeskuksen tutkimuksesta, jossa tutkittiin humuksen eli orgaanisen aineksen huuhtoutumista pohjoisella Simojoen vesistöalueella. Humuksen ainevirrat joesta mereen lisääntyivät merkittävästi yli 40 vuoden tutkimusjaksolla (1966-2008). Erot hyvin sateisten ja hyvin kuivien vuosien välillä olivat huomattavia.
Huuhtoutumisen kasvu kuormittaa vesiekosysteemejä – muuttamalla ravintoketjuja itse jokivedessä, aiheuttamalla liettymistä pienissä järvissä, ja rehevöittämällä rannikkovesiä.
Orgaanisen aineksen huuhtoutuminen on voimistunut laajoilla alueilla Skandinaviassa, Keski-Euroopassa ja osissa Kanadaa ja Pohjois-Amerikkaa. Asiasta keskustellaan laajalti kansainvälisesti ja ilmastonmuutos nähdään yhtenä tärkeänä muutoksen aiheuttajana. Suomessa myös joillakin lähivesistöaluilla mm. Kiiminginjoella ja Iijoella, sekä metsäjärvissä on havaittu kasvavia pitoisuustrendejä, mutta yksiselitteistä huuhtoutumisen kasvua laajoilla alueilla ei ole todettu.
Virtaamat Simojoella ovat lisääntymässä – joinakin vuosina tulvat ovat erittäin voimakkaita. Sateisina vuosijaksoina vesivirrat maaperän pintakerroksissa voimistuvat, huuhtoen tehokkaasti orgaanista ainesta maaperästä vesistöön ja edelleen mereen. Vaikuttaa siltä, että ilmiö voimistuu pitkien kuivajaksojen jälkeisinä sateisina vuosina (1998-2000). Vastaavasti sateisimpina kesinä humuksen huuhtoutumismäärät saattoivat olla yli viisinkertaisia verrattuna kuivimpiin kesiin.
Ilmaston muuttuessa vuosien välinen vaihtelu on lisääntymässä: joinakin vuosina maa on routaantunut syvälle, leutoina talvina taas routaa on hyvin vähän ja maa on roudassa vähemmän aikaa. Näiden leutojen, vähäroutaisten talvien jälkeen humusta huuhtoutuu Simojoen kevättulvan yhteydessä huomattavasti enemmän – yli kaksinkertainen määrä.
Eri tekijät vaikuttavat huuhtoutumiseen: Ison vesistöalueen mittakaavassa ilmastotekijöiden merkitys orgaanisen aineksen kuormituksessa on tärkeämpi kuin metsätalouden. Mutta paikallisesti myös metsätalouden toimet ja turvetuotanto kuormittavat vesiä, aiheuttaen esimerkiksi rantojen liettymistä.
Tutkimuksen tulokset on julkaistu kansainvälisessä korkeatasoisessa tiedejulkaisusarjassa Global Change Biology. Tutkimus tehtiin osana EU:n rahoittamaa laajaa REFRESH –projektia http://www.refresh.ucl.ac.uk/ , jossa on tutkittu globaalien muutosten vaikutuksia järvi- ja jokivesistöihin eri puolilla Eurooppaa.
Kirjallisuus
Lepistö, A., Futter, M. & Kortelainen, P. 2014. Almost 50 years of monitoring shows that climate, not forestry, controls long-term organic carbon fluxes in a large boreal watershed. Global Change Biology 20, 1225–1237, doi:10.1111/gcb.12491.
Lisätietoja
erikoistutkija Ahti Lepistö, Suomen ympäristökeskus SYKE, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi
Kuva: Kevättulva Simojoella 15.5.1997. Esko Kuusisto
