Uusia nopeita menetelmiä kemikaalien monitorointiin vesinäytteistä
Veden laadun turvaaminen vedenottamoissa voi olla haastavaa erityistilanteissa. Jatkuvatoimiseen monitorointiin soveltuvat analysointimenetelmät mahdollistavat prosessin reaaliaikaisen seurannan sekä nopean reagoinnin kemikaalionnettomuustilanteissa. Ioniliikkuvuusspektrometria (IMS) on nopea ja herkkä menetelmä orgaanisten ja epäorgaanisten yhdisteiden määrittämiseen. Alun perin menetelmää on käytetty kaasumaisten aineiden määrittämiseen turvallisuussektorilla ja armeijan sovelluksissa. Sittemmin IMSiä on sovellettu kasvavassa määrin myös nesteanalytiikassa, ja myös muilla aloilla kuten ympäristönäytteiden analysoinnissa ja ruoka-aineiden laadunmäärityksessä.
Väitöstyössään filosofian maisteri Sanna Holopainen on selvittänyt IMS:n ja erilaisten näytteenkäsittelymenetelmien toimintaperiaatteita ja sovellettavuutta ympäristölle ja terveydelle merkittävien orgaanisten kemikaalien analysoimiseen nestefaasista. Väitöstyön kokeellisessa osassa Holopainen kehitti mm. kiinteäfaasimikrouuttoon sekä membraaniuuttoon perustuvat IMS-menetelmät kloorifenoleiden ja bensiinin lisäaineiden määrittämiseen vesifaasista µg/L-mg/L oleville pitoisuuksille.
Kehitetyillä menetelmillä vesinäytteiden analysointi kesti vain muutaman minuutin kriittisten parametrien ollessa uuttomateriaali ja lämpötila. Testatuista menetelmistä membraaniuutto soveltuu parhaiten automatisoituun vesien monitorointijärjestelmään, ja kehitetyt IMS-menetelmät soveltuvat myös ympäristöpäästöjen in situ-mittauksiin.
FM Sanna Holopaisen kemiantekniikan alaan kuuluva väitöskirja ”Ion mobility spectrometry in liquid analysis” (Ionilikkuvuusspektrometria nesteanalytiikassa) tarkastettiin 10.1.2014 Vastaväittäjänä toimi professori Gary A. Eiceman, New Mexico State University, Yhdysvallat, ja valvojana professori Mika Sillanpää, Lappeenrannan teknillinen yliopisto.
