Otaniemessä pohditaan vesi- ja ympäristötieteiden opetuksen tulevaisuutta
Teknillinen korkeakoulu, Helsingin kauppakorkeakoulu ja Taideteollinen korkeakoulu yhdistyivät vuonna 2010 Aalto-yliopistoksi. Kolmen erilaisen yliopiston yhdistäminen sekä yliopistolain muutos on tarkoittanut mittavia uudistuksia koko Aalto-yliopiston historian ajan. Parhaillaan Aallon opetusta kehitetään kandi- ja maisterivaiheesta tohtoritasolle saakka.
Opetusuudistuksen tavoitteena on kouluttaa aiempaa nopeammin entistä parempia osaajia. Käytännössä tähän pyritään luomalla selkeästi kaksiportainen korkeakoulututkinto. Entisen viiden vuoden yhtenäisen tutkinnon sijaan opiskelijat voivat vaihtaa opintokohdetta kandi- ja maisterivaiheen välissä. Ensimmäiset opiskelijat uusissa kandidaattiohjelmissa aloittivat opintonsa syksyllä 2013. Tämän myötä vesi- ja ympäristöalan osaajat saavat aiempaa paremmat tiedot muun muassa energiantuotannosta, paikkatiedon analysoinnista sekä georakentamisesta.
Vuonna 2016 alkavan englanninkielisen Vesi- ja ympäristötekniikan maisteriohjelman tavoitteena on kouluttaa motivoituneita vesi- ja ympäristöalan osaajia, jotka tarjoavat toimivia ratkaisuja tulevaisuuden yhteiskunnallisiin haasteisiin. Maisterivaiheen opetuksessa painotetaan paitsi tiedollisia ja taidollisia valmiuksia, myös ammatti-identiteetin ja työelämävalmiuksien rakentamista. Samalla hyödynnetään opiskelijoiden moninainen opiskelutausta ja mahdollistetaan erilaisten ammatillisten osaamisprofiilien muodostuminen. Opiskelijan omat mahdollisuudet opintojensa suuntaamiseen lisääntyvät.
Maisteriohjelman valmistelu on parhaillaan käynnissä, joten ajatuksia tulevaisuuden vesi- ja ympäristöalan osaamistarpeista otetaan vastaan. Maisteriohjelman valmistelua koordinoi yliopistonlehtori Marko Keskinen, e-mail: marko.keskinen@aalto.fi
