Kaivosteollisuuden jätevesien puhdistamiseen kehitetään uutta teknologiaa
Lappeenrannan teknillinen yliopisto (LUT) ja VTT käynnistävät PuMi-tutkimusprojektin, jossa kehitetään vedenpuhdistustekniikkaa kaivosteollisuuden tarpeisiin. Projektissa luodaan uusi, membraanisuodatusta käyttävä toimintamalli kaivosten jätevesien puhdistamiseen.
Membraanisuodatuksessa käytetään huokoista kalvoa, jossa on pienen pieniä reikiä. Sen avulla jätevedestä voidaan suodattaa partikkeleita ja liuenneita aineita kaivoksen tuotantoprosessin eri vaiheissa.
Vettä tarvitaan kaivoksen tuotantoprosessin useissa vaiheissa. Prosessin aikana veteen sekoittuu esimerkiksi erilaisia metalleita, happoja, kemikaaleja ja radioaktiivisia aineita. Siksi jätevettä ei voi laskea ympäristöön tai käyttää uudelleen ennen puhdistamista.
Uudenlaisille jätevedenkäsittelymenetelmille on tarve kaivosteollisuudessa. Kaivosten jätevesiä koskevat ympäristömääräykset kiristyvät jatkuvasti.
”Uudella teknologialla saadaan merkittävä parannus veden puhdistuksen tasoon. Kaivosteollisuudessa käytetään valtavia määrät vettä, eikä veden puhdistusteho ole nykyään useinkaan riittävän hyvä”, Lappeenrannan teknillisen yliopiston professori Mika Mänttäri sanoo.
Membraanisuodatuksella vesi saadaan niin puhtaaksi, että se voidaan käyttää prosessissa uudelleen tai laskea ympäristöön turvallisesti.
”Uusi teknologia mahdollistaa suljetun vesikierron kaivoksessa. Suomen paperiteollisuus kierrättää jo vettä prosessissaan, samoin ulkomaiset kaivokset, joiden sijaintipaikoilla on pulaa vedestä”, Mänttäri kertoo.
Myös vedestä suodatetuilla aineilla voi olla jatkokäyttöä. Esimerkiksi vedestä erotettuja metalleja voidaan ottaa käyttöön, mikä ei aikaisemmalla tekniikalla ole ollut kannattavaa.
PuMi-tutkimusprojekti (Purification and monitoring concept for mining water treatment based on new water technologies) on kansainvälisesti merkittävän, Lappeenrannassa sijaitsevan erotustekniikan tutkimuskeskittymän yhteishanke. LUT:n Erotustekniikan keskuksen ja VTT:n yhteistyö laajeni viime vuonna, kun VTT perusti Lappeenrantaan uuden, erotustekniikkaan keskittyvän tutkimusryhmän.
”Järjestely on mahdollistanut entistäkin tiiviimmän yhteistyön LUT:n ja VTT:n välillä”, Mänttäri sanoo.
Kuva: Talvivaara Oyj.
