Yhteistyötä Vantaanjoen hyväksi
Jäteveden ylivuodot haittaavat Vantaanjoen virkistyskäyttöä ja kalataloutta. Haittojen ehkäisemiseksi Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY ja Vantaanjoen alueen vesilaitokset ovat avanneet keskustelun alueen kalataloustoimijoiden kanssa.
Jäteveden ylivuotoja tapahtuu, kun puhdistamatonta jätevettä pääsee viemäriverkostosta vesistöön. Tyypillisesti ylivuotoja syntyy rankkasateiden tai lumen sulamisen seurauksena, kun viemäriverkosto täyttyy sade- tai sulamisvesistä. Niitä aiheuttavat myös jätevedenpumppaamojen vikaantumiset ja sähkökatkokset.
Ylivuotojen haitallisimpia vaikutuksia ovat veden hygieenisen laadun heikkeneminen sekä veden happipitoisuuden lasku, joka voi aiheuttaa vesieliöstön kuolemia.
HSY:n, Vantaanjoen alueen vesilaitosten, ympäristö- ja kalatalousviranomaisten sekä kalataloudellisia kunnostustöitä tekevän Virtavesien hoitoyhdistyksen yhteistyö alkoi yhteistapaamisella 1. helmikuuta. Tapaamisen kutsui koolle Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys, joka vastaa Vantaanjoen ja sen sivujokien veden laadun yhteistarkkailusta. Tapaamisessa syntyi vilkasta keskustelua muun muassa toimijoiden välisen tiedonkulun tavoista ja kanavista. Yhteistapaamisia järjestetään mahdollisesti jatkossakin.
Vesilaitosten pitkän tähtäimen tavoitteena on lopettaa jäteveden ylivuodot Vantaanjokeen kokonaan. Tavoitteen saavuttaminen edellyttää mittavia investointeja, kuten vesihuoltoverkoston ja jätevedenpumppaamojen saneerauksia. Investoinnit pyritään kohdentamaan ensin niihin alueisiin, joissa ylivuotojen vähentämistarve on akuuteinta.
Jätevesipäästöjen torjuntaa Vantaanjoen alueella kehitetään kaksivuotisessa yhteistyöhankkeessa, jossa ovat mukana HSY sekä Vantaanjoen alueen vesilaitokset ja vesiensuojeluyhdistys. Hankkeen budjetti on 170 000 euroa, ja sitä rahoittavat Uudenmaan liitto ja Suomen vesilaitosyhdistyksen kehittämisrahasto.
Lisätietoja:
Tommi Fred, osastonjohtaja, HSY, puh. 050 348 4841
Kirsti Lahti, toiminnanjohtaja, Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys,
puh. 050 327 0200
