Hiekkaharjun uusi vesitorni otettiin käyttöön

Vantaan Hiekkaharjussa sijaitseva uusi vesitorni on otettu vedenjakelukäyttöön. Vesitorni turvaa vedenjakelua Itä-Vantaalla ja samalla se on myös näkyvä maamerkki alueen asukkaille.

Ennen käyttöönottoa tornin vesisäiliö pestiin ja desinfioitiin perusteellisesti. 8 miljoonan litran (=8000 m3) säiliön täyttäminen ja erityisesti desinfioinnin jälkeinen tyhjentäminen viemäriin vei useita viikkoja ja samalla tarkistettiin, että torni on kaikilta osin valmis käyttöön otettavaksi.

Vesitorneja käytetään veden varastointiin, pitämään yllä tasainen verkostopaine sekä turvaamaan veden riittävyys huippukulutuksen aikana. Vettä pumpataan vesitorniin pienimmän kulutuksen aikana esimerkiksi aamuyöllä. Kovemman kulutuksen aikaan aamulla ja illalla vesisäiliöstä saadaan vettä tasaisella paineella sitä tarvitseville.

Verkostoissa, joissa ei ole vesitornia, tarvittava paine tuotetaan pelkästään paineenkorotusasemilla. Vesitornin etu on sen toimintavarmuus vedenjakelun jatkuvuuden turvaajana esimerkiksi sähkökatkon aikana. Vesitorni lisää myös verkoston kapasiteettia ja säästää pumppaukseen tarvittavaa energiaa.

Uuden vesitornin mitat:

Uuden tornin tultua käyttöön vanha vesitorni kytketään irti vesijohtoverkostosta. Vesitornin säiliö tyhjennetään osittain vedestä. Loppu tyhjennetään, kun tornin purku käynnistyy. Vanhan tornin purkuhankkeen valmistelu on käynnissä ja purkutyöt alkavat näillä näkymin syksyllä.

Vesitalouden uutiskirjeToukokuu 202130.5.2021