Sweco ja FMC Group yhdistävät voimansa

Markkinoille syntyy yksi Suomen suurimpia suunnittelualan konsulttiyrityksiä, joka työllistää 1 600 henkilöä.

Pohjoismainen suunnittelualan konsulttiyhtiö Sweco on allekirjoittanut sopimuksen yritysryhmä FMC Groupin koko osakekannan siirtymisestä Swecon omistukseen. FMC Group -konsernissa on 1 100 työntekijää. Yritysten yhdistymisen seurauksena muodostuu Suomen toiseksi suurin suunnittelualan yritys. Ostetun liiketoiminnan arvo on 65 miljoonaa euroa ja se maksetaan käteisen ja osakkeiden yhdistelmällä.

FMC Group on Suomen suurimpia suunnittelutoimistoja, jolla on markkinajohtajan asema rakennetekniikassa. Yrityksellä on myös vahva markkina-asema talotekniikan ja teollisen suunnittelun aloilla sekä yhdyskuntasuunnittelussa. FMC Groupin vuosittainen liikevaihto on noin 80 miljoonaa euroa ja raportoitu käyttökate (EBITA) on 9,4 miljoonaa euroa tilikaudella 2011, joka päättyi 31.8.

”Yrityskauppa on tärkeä askel Swecon johtavan aseman vahvistamisessa pohjoismaisilla markkinoilla. Yhdessä FMC Groupin kanssa meillä on erittäin vahva asema myös Suomessa ja pystymme tarjoamaan asiakkaillemme hyvin laajan palvelukokonaisuuden. Olemme selkeä vaihtoehto Pöyrylle; Suomessa haluamme olla markkinajohtaja”, sanoo Sweco-konsernin pääjohtaja Mats Wäppling.

Sweco on Pohjoismaiden johtavia suunnittelualan konsulttiyrityksiä, jolla on toimeksiantoja parhaillaan 80 maassa ympäri maailmaa. Yrityskauppa kasvattaa Swecon liikevaihdon noin 700 miljoonaan euroon ja henkilöstön 7 300:aan, joista 1 600 on Suomessa. Swecolla on tällä hetkellä Suomessa lähes 500 työntekijää suunnittelun, projektijohdon ja arkkitehtuurin alalla.

Sweco ja FMC Group täydentävät toisiaan useilla eri alueilla, erityisesti rakenne- ja teollisuus-suunnittelussa. Yhdistyminen luo erinomaiset kasvumahdollisuudet myös ympäristö-, energia- ja infrasuunnittelun aloille.

FMC Groupilla on 21 toimistoa eri puolella Suomea sekä toimintaa Baltian maissa, Puolassa, Venäjällä ja Intiassa. Yritysryhmään kuuluvat mm. Finnmap Consulting, Aaro Kohonen ja Airix-yhtiöt.

”Voimien yhdistäminen Swecon kanssa vahvistaa merkittävästi markkina-asemaamme ja palvelutarjontaamme, josta hyötyvät erityisesti asiakkaamme. Yhdessä meistä tulee entistä vahvempia monilla tärkeillä alueilla, erityisesti isoissa projekteissa, joissa vaaditaan laaja-alaista osaamista” sanoo FMC Groupin emoyhtiön Finnmap Consultingin toimitusjohtaja Markku Varis.

Kauppa toteutetaan siten, että Sweco hankkii FMC Groupin emoyhtiön Finnmap Consulting Oy:n osakkeet. Myyjinä ovat yrityksen perustajat ja toimiva johto. Ostettavan liiketoiminnan arvo on 65 miljoonaa euroa. Kauppahinta maksetaan käteisen ja osakkeiden (Swecon B-sarja, 795 000 kpl) yhdistelmänä.

Yrityskaupan toteutuminen edellyttää kilpailuviranomaisten hyväksyntää ja kaupan odotetaan vahvistuvan ensimmäisen kvartaalin 2012 aikana. Transaktiolla odotetaan olevan positiivinen vaikutus osakekohtaiseen tulokseen.

2000-luvun alusta lähtien Sweco on ostanut yli 80 yritystä, joissa työskentelee noin 4 000 työntekijää. Liikevoitto on vastaavana aikana kasvanut keskimäärin 16 prosentilla vuosittain.

Vesitalous-uutiskirjeMaaliskuu 20127.3.2012