Pöyry osallistuu maailman suurimpaan jätevesitunnelihankkeeseen Meksikossa

Pöyryn Kaupunki ja liikenne -liiketoimintaryhmä on saanut toimeksiannon Meksikon kansalliselta vesitoimikunnalta, CONAGUAlta, teknisistä, hallinnollisista ja rahoituksen konsultointipalveluista Mexico Cityn Emisor Oriente -tunnelihankkeessa. Pöyryn saaman toimeksiannon arvo on 8,5 miljoonaa euroa, ja tilaus kirjataan vuoden 2011 neljännelle vuosineljännekselle. Pöyry on tarjonnut tähän hankkeeseen liittyviä tunnelinrakennuksen laadunvarmistuspalveluita jo marraskuusta lähtien, ja koko tunnelihankkeen odotetaan päättyvän vuoden 2014 loppuun mennessä.

Emisor Oriente -tunneli on osa Mexico Cityn uutta viemärijärjestelmää, ja se tulee vähentämään huomattavasti tulvimista kaupungissa ja sen ympärysalueilla. Valmis tunneli tulee olemaan 62 km pitkä, mikä tekee siitä maailman pisimmän jätevesitunnelin. Syvimmillään tunneli kulkee 200 m maanpinnan alapuolella, ja se pystyy kuljettamaan 150 kuutiometriä vettä sekunnissa.

”Mexico Cityn nopea väestönkasvu on lisännyt vedentarvetta sekä pohjaveden ottoa. Vettä on pumpattu kaupungin alapuolisesta maaperästä, mikä on saanut kaupungin vajoamaan. Viimeisten 100 vuoden aikana tietyt Mexico Cityn osat ovat vajonneet jopa lähes 13 metriä. Kaupunki onkin joutunut tekemään huomattavia investointeja vajoamisen pysäyttämiseksi, sillä maapohjan vajoaminen on jo aiheuttanut merkittäviä vahinkoja rakennuksille, teille ja kriittiselle infrastruktuurille. Joissain paikoissa vajoaminen on aiheuttanut myös viemäriputkien kallistumista, minkä seurauksena osassa viemäriputkista vesi kulkee väärään suuntaan. Mexico City onkin suurissa ongelmissa tulvimisen kanssa sadekauden aikana, ja uusi tunneli parantaa sekä asukkaiden turvallisuutta että hyvinvointia”, kertoo Thierry Dugay, joka johtaa Pöyryn Kaupunki ja liikenne -liiketoimintaryhmän Latinalaisen Amerikan ja Espanjan toimintoja.

Pöyry on työskennellyt Emisor Oriente -hankkeen parissa vuoden 2010 toukokuusta lähtien toimittaen tunnelinrakennukseen liittyviä teknisiä konsultointipalveluita. Tämän uuden toimeksiannon myötä Pöyry vahvistaa asemaansa tunnelien valvonnan johtavana asiantuntijaorganisaationa.

Vesitalous-uutiskirjeMaaliskuu 20127.3.2012